Jagodzianki

Kamila Pobłocka-Dobrowolska przepis na jagodzianki, trenerka biegania

Tak na prawdę to powinien to być przepis na “borówianki”, gdyż do środka zamiast jagód użyłam borówki. Zresztą możecie tutaj użyć każdych innych owoców, które akurat macie pod ręką. Ciasto nie jest skomplikowane, po prostu drożdżowe. Jeżeli ja je zrobiłam to Wy też będziecie w stanie 🙂

Te drożdżówki są bardzo puszyste i znikają z talerza w mgnieniu oka. Świetnie nadają się na popołudniową przerwę od pracy i doskonale smakują z filiżanką kawy. Z tej porcji z której ja robię wychodzi 14-16 sztuk.

Do przygotowania ciasta potrzebujesz :
  • 50 g świeżych drożdży
  • 300 ml mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 160 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 140 g masła lub palmy

dodatkowo:

  • 250g borówek
  • 1 jajko ( do posmarowania drożdżówek )
Kruszonka
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 40 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru lub cukru pudru
PRZYGOTOWANIE :
  1. Przygotuj rozczyn ( czyli do ciepłego, nie gorącego mleka dodaj drożdze, cukier i  szklankę mąki)
  2. Do misy przesiać mąkę, dodać szczyptę soli oraz cukier. Wymieszać, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie urośnięty rozczyn. Większą łyżką zagarniać mąkę do środka mieszając ją z rozczynem. Po chwili dodać jajko i dalej mieszać zagarniając mąkę.
  3. Wymieszaną wstępnie masę wyrabiać dłońmi przez ok. 5-7 minut. Po tym czasie – ciągle wyrabiając – dodać partiami stopione i przestudzone masło. Wyrabiać jeszcze przez chwilę.
  4. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. W tym czasie powinno dwukrotnie powiększyć objętość.
  5. Przygotować kruszonkę: mąkę wsypać do miski, dodać drobno posiekane zimne masło i cukier rozcierać palcami aż powstaną drobne okruszki.
  6. Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i podzielić na 15 równych części lub bezpośrednio z miski wyciągać ciasto i z każdej formować owalny placuszek o grubości ok. 1 cm Nakładać łyżkę borówek i dokładnie zlepiać brzegi ciasta. Układać (z zachowaniem kilku cm odstępu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na ok. 25 minut do kolejnego wyrośnięcia.
  7. Wierzch wyrośniętych drożdżówek posmarować za pomocą pędzelka jajkiem rozmieszanym z 2 łyżkami mleka i posypać rozdrobnioną w palcach kruszonką.
  8. Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (grzanie góra – dół bez termoobiegu). Można opcjonalnie polać lukrem.

Smacznego!

 

 

0 0 vote
Article Rating

Kamila

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments