Ciasto na wigilię i Boże Narodzenie kojarzy nam się przede wszystkim z zapachem pierniczków. Połączone z pachnącym domem i choinką tworzy niezwykłą atmosferę. Ciasto, które Wam proponuję ma w sobie coś z pierniczków, ale nie trzeba się z nim tak długo męczyć. Nawet nie będziecie potrzebowali miksera.
To ciasto jest tak uniwersalne, że możecie je podawać o każdej porze roku i co najważniejsze jak wpadną niezapowiedziani goście to będziecie uratowani. Z tego samego ciasta możecie zrobić także babeczki musicie tylko pamiętać, aby piec je o wiele krócej.
Przepis na pierniczkowe ciasto z dżemem:
* 2 szklanki mąki
* 3 łyżki kakao
* Łyżeczka sody
* Łyżka przyprawy do piernika lub korzennej
* Pół łyżeczki cynamonu
* Szklanka cukru
* 3 jajka
* Szklanka mleka
* Pół szklanki oleju
* 4 łyżki dżemu
*Cukier puder do posypania na sam koniec, ja użyłam tego od Kupca
Wymieszaj w osobnej misce suche składniki i w osobnej mokre. Do suchych składników wlej mokre i dokładnie wymieszaj trzepaczką (jeżeli bardzo chcesz możesz użyć miksera, jednak ja ani razu nie skorzystałam z niego robiąc to ciasto) Na koniec dodaj dżem, wymieszaj. Blaszkę wyłoż papierem do pieczenia, wlej ciasto i wstaw do nagrzanego piernika. Piecz ok. 45-50 minut w 180 stopniach.
I to wszystko! 🙂