Ciasto na pizzę – mój sprawdzony przepis

sprawdzone ciasto na pizzę, trenerka biegania, Kamila Pobłocka-Dobrowolska

Pizza – czy jest ktoś kto za nią nie przepada? Kiedy nie wiemy co zjeść to zazwyczaj chwytamy za telefon i zamawiamy pizzę. A jakby tak zrobić ją samemu, ze swoimi dodatkami. Po prostu taką jak lubimy i do tego ze świeżymi składnikami…

Ten przepis na ciasto trochę modyfikowałam, ale koniec końców jest super! Moja rodzina się śmieje, że jest to jedyna rzecz, która zawsze mi wychodzi ( bo do ciast to ja nie mam ręki i czasem wychodzi zakalec ). Ale do rzeczy, ja nigdy nie odmierzam dokładnie ilości, robię ciasto na “oko” ale Wam postaram się podać dokładne ilości.

Składniki :

3g świeżych drożdży

0,5kg mąki

1 łyżka oliwy ( bądź oleju )

szczypta soli

szczypta cukru

ciepła woda 1 szklanka

Sos :

majonez 2 łyżki

jogurt 1 łyżka

2 ząbki czosnku

Przygotowanie :
  1. Drożdże mieszam w kubeczku z odrobiną ciepłej wody ( tak żeby się rozpuściły )
  2. Do miski wsypuje mąkę, sól, cukier, olej i na końcu wlewam drożdże.
  3. Dodaje stopniowo wodę i zagniatam ciasto. (Jeżeli jest za rzadkie i klei się do rąk dosyp mąki. natomiast jeżeli nie chce się uformować w kulę to wlej odrobinę wody. I tak do skutku aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręk).
  4. Wyrabiam przez chwilę ciasto. Następnie przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na ok 40-50 minut.
  5. W tym czasie robię sos do pizzy. Używam do tego passaty pomidorowej. W garnku na oliwie podsmażam chwilkę  cebulę i czosnek, następnie wlewam passatę. Zostawiam ją na chwilę na ogniu aby sos się zredukował, a  na koniec dodaje oregano.
  6. Gdy ciasto podrosnie, dzielę je na 2-3 części ( w zależności czy chcę ciasto na cienkim lub grubym sopdzie), wałkuje i wykładam na blaszki ( mam z Kauflandu za niecałe 9zł )
  7. Następnie wykładam sos, starty ser ( najlepiej mozzarella, ale jak nie masz może być inny ) i dodaje składniki jakie mam pod ręką.
  8. Nagrzewam piekarnik do maksymalnej temperatury i wrzucam pizzę na sam dół. Czas pieczenia zależy od tego czy spód pizzy się zarumienił. Ja zazwyczaj wyjmuje ją po ok 8-9 minutach.

I to tyle 🙂

Robię jeszcze sos czosnkowy. Mieszam jogurt naturalny z odrobiną majonezu i dorzucam 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę.

Smacznego!

 

5 1 vote
Article Rating

Kamila

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments