Pyszny razowy chleb na zakwasie

przepis chleb na zakwasie - trenerka biegania

Kto z nas nie lubi domowego,  pięknie pachnącego, a na dodatek ciepłego chleba. Kiedyś nawet nie pomyślałam, że sama będę robiła takie wypieki. Dlaczego? Bo myślałam, że zrobienie własnego chleba jest bardzo trudne. Okazało się jednak, że się myliłam 🙂

Poniżej podaję Wam przepis na chleb, który z moją mamą robimy od dobrych kilku lat

Składniki:

1kg mąki pszennej

1kg mąki żytniej

2 płaskie łyżki soli

1 łyżka cukru

2 łyżki miodu

Zakwas z poprzedniego wypieku*

Dodatki :

1 szklanka słonecznika łuskanego, otrąb, płatków owsianych (lub to co macie pod ręką)

Opcjonalnie siemię lniane, rodzynki czy żurawina. Ja osobiście uwielbiam chleb z żurawiną!

Przygotowanie

Wszystko wymieszać, wrzucić zakwas z poprzedniego chleba i wlać ok. 6 szklanek ciepłej (nie gorącej) wody. Wymieszać ręcznie. Do słoika odłożyć zakwas na następny chleb (kilka łyżek) i przełożyć do foremki lub foremek jeśli macie mniejsze (pamiętajcie aby foremkę wypełnić ciastem do połowy bo urośnie). Tak przygotowane ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłym, spokojnym miejscu na min. 8 godzin. Po wyrośnięciu ciasta pieczemy je w temperaturze 190-200 stopni przez 70-80 minut.

*Przygotujcie litrowy słoik  i wsypcie do niego trzy łyżki mąki żytniej, trzy łyżki wody i wymieszajcie. Konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę. Jeśli jest zbyt rzadka lub gęsta dodajcie odrobinę wody lub mąki. Zakwas odstawiamy na 24h (nie do lodówki). Codziennie przez 4 kolejne dni dodajemy 3 łyżki mąki i wody i mieszamy. W lodówce trzymamy już dojrzały zakwas

Ps. Ja mam zakwas z piekarni. Myślę, że jeżeli dobrze poszukacie to mniejsze piekarnie nie będą miały problemu z tym żeby oddać trochę zakwasu 😉

 

I to wszystko. Życzę Wam smacznego!

 

 

 

 

 

0 0 vote
Article Rating

Kamila

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Małgorzara
Małgorzara
4 lat temu

Witam czy zamiast mąki pszennej mogę użyć innej ponieważ mam nietolerancje glutenu i nie mogę