Kto z nas nie lubi domowego, pięknie pachnącego, a na dodatek ciepłego chleba. Kiedyś nawet nie pomyślałam, że sama będę robiła takie wypieki. Dlaczego? Bo myślałam, że zrobienie własnego chleba jest bardzo trudne. Okazało się jednak, że się myliłam 🙂
Poniżej podaję Wam przepis na chleb, który z moją mamą robimy od dobrych kilku lat
Składniki:
1kg mąki pszennej
1kg mąki żytniej
2 płaskie łyżki soli
1 łyżka cukru
2 łyżki miodu
Zakwas z poprzedniego wypieku*
Dodatki :
1 szklanka słonecznika łuskanego, otrąb, płatków owsianych (lub to co macie pod ręką)
Opcjonalnie siemię lniane, rodzynki czy żurawina. Ja osobiście uwielbiam chleb z żurawiną!
Przygotowanie
Wszystko wymieszać, wrzucić zakwas z poprzedniego chleba i wlać ok. 6 szklanek ciepłej (nie gorącej) wody. Wymieszać ręcznie. Do słoika odłożyć zakwas na następny chleb (kilka łyżek) i przełożyć do foremki lub foremek jeśli macie mniejsze (pamiętajcie aby foremkę wypełnić ciastem do połowy bo urośnie). Tak przygotowane ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłym, spokojnym miejscu na min. 8 godzin. Po wyrośnięciu ciasta pieczemy je w temperaturze 190-200 stopni przez 70-80 minut.
*Przygotujcie litrowy słoik i wsypcie do niego trzy łyżki mąki żytniej, trzy łyżki wody i wymieszajcie. Konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę. Jeśli jest zbyt rzadka lub gęsta dodajcie odrobinę wody lub mąki. Zakwas odstawiamy na 24h (nie do lodówki). Codziennie przez 4 kolejne dni dodajemy 3 łyżki mąki i wody i mieszamy. W lodówce trzymamy już dojrzały zakwas
Ps. Ja mam zakwas z piekarni. Myślę, że jeżeli dobrze poszukacie to mniejsze piekarnie nie będą miały problemu z tym żeby oddać trochę zakwasu 😉
I to wszystko. Życzę Wam smacznego!
Witam czy zamiast mąki pszennej mogę użyć innej ponieważ mam nietolerancje glutenu i nie mogę
Cześć 🙂 ja nie próbowałam, ale myślę, że tak. Możesz dać tylko żytnią i też wyjdzie 🙂
BWER empowers businesses in Iraq with cutting-edge weighbridge systems, ensuring accurate load management, enhanced safety, and compliance with industry standards.