Na początku zaznaczę, że nie jest to przepis fit, ale.. My biegacze w większości przepadamy za słodkościami, a takie które robi się w mgnieniu oka uwielbiamy. Jeżeli tak jak ja zajadasz się czekoladą i mascarpone to jest to przepis dla Ciebie.
SKŁADNIKI
CIASTO KRUCHE
- 180 g mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- mała szczypta soli
- 100 g masła, zimnego
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
KREM
- 500 g serka mascarpone (pół schłodzone, pół w temp. pokojowej)
- 250 ml śmietanki kremowej 30% (bardzo zimnej)
- 5 łyżek cukru pudru
- 50 g ciemnej czekolady (chyba, że lubisz bardzo gorzką to możesz dać całą tabliczkę )
ORAZ
- truskawki i borówki
- listki mięty
- Formę na tartę o średnicy ok. 24 cm wysmarować masłem. Mąkę połączyć z cukrem i solą, dodać pokrojone na kawałeczki masło i zmiksować mikserem (mieszadłem) aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub posiekać ciasto nożem), dodać żółtko i wodę i dalej miksować lub zagniatać ciasto ręką łącząc składniki w jednolite i gładkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
- Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wyłożyć ciastem formę (dno i boki), papier odkleić, przyciąć wystające brzegi ciasta. Spód ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
- Ciasto (spód i boki) okryć folią aluminiową, na spód wysypać suchą fasolę, ryż lub inne obciążenie np. kawałki jabłek. Piec przez 15 minut, następnie zdjąć obciążenie i folię i piec jeszcze przez około 10 minut na złoty kolor.
MASA
- Do części mascarpone (tego w temperaturze pokojowej) dodać roztopioną i ostudzoną (ciepłą) czekoladę i wymieszać na gładką masę. Rozprowadzić na kruchym spodzie.
- Śmietankę kremową ubić na sztywny krem razem z cukrem pudrem i zimną częścią mascarpone (około 1 – 2 minuty).
- Wyłożyć na czekoladowy krem, na wierzch ułożyć truskawki i udekorować świeżą miętą.
I tyle. SMACZNEGO 🙂
*przepis zaczerpnęłam ze strony kwestia smaku, jednak trochę go zmodyfikowałam
500g czekolady???? To jest 5 tabliczek
już zmieniłam, powinno być 50g! Dziękuje za zwrócenie uwagi. Pozdrawiam 🙂