Zupa krem porowa

Zupa krem porowa, smaczna i szybka, trenerka biegania

Pyszna, szybka w wykonaniu zupa krem z porów. Dużo nie trzeba o niej opowiadać. Jest po prostu bardzo smaczna, więc od razu przechodzę do przepisu 🙂

Składniki:

  • 3 duże pory
  • mały kawałek selera
  • 1 mała marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 4 średnie ziemniaki
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki delikatnej oliwy
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 3 szklanki bulionu
  • 1/3 szklanki śmietany 30% (opcjonalnie)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • przyprawy: 2 płaskie łyżeczki soli, 1 płaska łyżeczka cukru, pół płaskiej łyżeczki pieprzu, szczypta gałki muszkatołowej
  • Wafle kukurydziane kupiec

Przygotowanie

Umyj dokładnie pory i je osusz. Każdego pora pokrój w cienkie krążki. Do garnka wlej oliwę i dodaj masło, następnie pory i podsmażaj je na małym ogniu.
Po kilku minutach dodaj też obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Całość zamieszaj i podsmażaj jeszcze 2-3 minuty.

W trakcie podsmażania pora pokrój resztę warzyw w kostkę.

Do garnka z porem wlej bulion i wrzuć warzywa. Garnek przykryj przykrywką. Doprowadź zupę do wrzenia a następnie zmniejsz moc palnika do takiej, by zupa lekko mrugała. Gotuj ją do miękkości warzyw, tak  przez ok. 20 minut.

Dodaj przyprawy i sok z cytryny. Jeśli widzisz, że zupa jest za gęsta dodaj trochę bulionu lub wody. Wymieszaj i wyłącz.

Zupę zblenduj. Jeśli lubisz zupę ze śmietaną to ją dodaj.

 Dodatki

Zupę krem najczęściej podaję z grzankami, tym razem dodałam wafle ryżowe i uważam, że to fajne niecodzienne połączenie. Także polecam spróbować!

Jak widzicie, przepis banalny, a gwarantuje, że posmakuje każdemu. Przynajmniej ja nie słyszałam, żeby ktoś marudził 😉

Także nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam SMACZNEGO 🙂

PS. Polecam Wam też spróbować moich kotlecików brokułowych – uważam, że to jedne z lepszych vege jakie jadłam

 

0 0 vote
Article Rating

Kamila

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments