Pyszna, szybka w wykonaniu zupa krem z porów. Dużo nie trzeba o niej opowiadać. Jest po prostu bardzo smaczna, więc od razu przechodzę do przepisu 🙂
Składniki:
- 3 duże pory
- mały kawałek selera
- 1 mała marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 4 średnie ziemniaki
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki delikatnej oliwy
- 2 łyżki masła klarowanego
- 3 szklanki bulionu
- 1/3 szklanki śmietany 30% (opcjonalnie)
- 3 łyżki soku z cytryny
- przyprawy: 2 płaskie łyżeczki soli, 1 płaska łyżeczka cukru, pół płaskiej łyżeczki pieprzu, szczypta gałki muszkatołowej
- Wafle kukurydziane kupiec
Przygotowanie
Umyj dokładnie pory i je osusz. Każdego pora pokrój w cienkie krążki. Do garnka wlej oliwę i dodaj masło, następnie pory i podsmażaj je na małym ogniu.
Po kilku minutach dodaj też obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Całość zamieszaj i podsmażaj jeszcze 2-3 minuty.
W trakcie podsmażania pora pokrój resztę warzyw w kostkę.
Do garnka z porem wlej bulion i wrzuć warzywa. Garnek przykryj przykrywką. Doprowadź zupę do wrzenia a następnie zmniejsz moc palnika do takiej, by zupa lekko mrugała. Gotuj ją do miękkości warzyw, tak przez ok. 20 minut.
Dodaj przyprawy i sok z cytryny. Jeśli widzisz, że zupa jest za gęsta dodaj trochę bulionu lub wody. Wymieszaj i wyłącz.
Zupę zblenduj. Jeśli lubisz zupę ze śmietaną to ją dodaj.
Dodatki
Zupę krem najczęściej podaję z grzankami, tym razem dodałam wafle ryżowe i uważam, że to fajne niecodzienne połączenie. Także polecam spróbować!
Jak widzicie, przepis banalny, a gwarantuje, że posmakuje każdemu. Przynajmniej ja nie słyszałam, żeby ktoś marudził 😉
Także nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam SMACZNEGO 🙂
PS. Polecam Wam też spróbować moich kotlecików brokułowych – uważam, że to jedne z lepszych vege jakie jadłam