To jest moja uproszczona wersja tego dania. Kaszotto od jakiegoś czasu co raz częsciej pojawia się u nas jako potrawa na kolację. Śmiało można powiedzieć, że jest polskim odpowiednikiem włoskiego risotta. Zamiast ryżu użuwamy, kaszy gryczanej, jeczmiennej, bulgur lub tak jak w tym przepisie mixu kasz od firmy Kupiec. Danie to możemy zjeść na ciepło jak i na zimno. Więc możemy je zabrać ze sobą jako lunch do szkoły czy pracy. Smiało sprawdzi się u osób, które są na diecie, gdyż jest bardzo sycące. Na dodatek wykonuje się je bardzo prosto i szybko.
Składniki na kaszotto – 4 porcje lub dwie jak jem z Emilem ;D
- 2 torebki luch mixu lub innej kaszy (200g)
- mała cukinia
- pół papryki
- 2 marchewki
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 pieczarek
- olej lub inny tłuszcz
- sól, pieprz, papryka czerwona, papryka ostra, zioła prowansalskie
- natka pietruszki
Przygotowanie
Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. Resztę warzyw kroimy w drobną kostkę lub tak jak lubicie. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelnie wlewamy olej i podsmażamy chwilę cebulkę. Dorzucamy czosnek i chwilę mieszamy. W międzyczasie wstawiamy wodę na kaszę. Gdy cebula lekko się zeszkli wrzucamy wszystkie warzywa i smażymy na małym ogniu. Mieszamy co jakiś czas aby się nie przypaliły. Gdy warzywa będą miekkie doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą i odrobiną ziół. Ugotowaną kaszę wrzucamy do warzyw i łączymy wszystkie składniki. I to tyle. Mówiłam, że szybko 😉
Smacznego!