Każdy z nas wie jak smakuje miód, jednak spora część z nas wciąż niewystarczająco docenia jego właściwości. Spożywamy go sporadycznie i nie zdajemy sobie sprawy ile tak naprawdę na tym tracimy. Jakie pozytywne właściwości posiada miód? Co wspólnego ma z uprawianiem sportu? Jeśli jesteście ciekawi, zapraszam do lektury.
Właściwości miodu:
Miód wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, przyspiesza gojenie ran i łagodzi objawy infekcji. Jedzenie miodu oddziałuje pozytywnie na układ trawienny i odpornościowy, a także poprawia pracę serca i wątroby. Regularne spożywanie miodu zaleca się osobom, które wykonują ciężką pracę fizyczną bądź umysłową oraz sportowcom, ponieważ – dzięki dużej zawartości węglowodanów – jest on doskonałym źródłem energii.
Miód dla sportowców
Głównymi składnikami miodu są cukry proste. Cukry te są łatwo przyswajalne, a co za tym idzie szybko uzupełniają zapotrzebowanie na energię. Dokładnie mówię tu o glukozie i fruktozie, które od razu po zjedzeniu dostają się do krwiobiegu i zamieniane są w potrzebną do wysiłku energię. Spożywanie miodu wpływa także na przyswajanie innych składników odżywczych zawartych w pokarmach, które niekiedy tracimy podczas intensywnego wysiłku. Dodatkowo miód bogaty jest w wiele mikro- i makroskładników, takich jak: sód, potas,fosfor, wapń czy żelazo, są one niezbędnymi pierwiastkami potrzebnymi do poprawnego funkcjonowania organizmu
Osoby uprawiające sport często cierpią z powodu zmęczenia mięśni. Problem ten można bardzo szybko rozwiązać właśnie spożywaniem miodu. Ten niepozorny produkt może zwiększyć poziom wydajności i wytrzymałości u osób aktywnych fizycznie. Miód wykazuje również właściwości przeciwbólowe, dlatego pomaga zmniejszyć ból mięśni.
Jak go przyjmować?
Możemy go dodać do wszystkiego, Często nie zdajemy sobie sprawy i sięgamy po cukier, który jest o wiele mniej zdrowy, a przy odrobinie chęci jesteśmy w stanie zastąpić go właśnie miodem. Osoby trenujące powinny spożywać miód w rozmaitych formach, zarówno płynnych (np. woda), jak i stałych np. batonik . Wskazane jest również jedzenie miodu w tradycyjnej formie. Ja osobiście uwielbiam bułeczkę posmarowaną miodem – i własnie tak najczęściej spożywam miód :).Również doskonale nadaje się do słodzenia płatków zbożowych w połączeniu z owocami. Miód możemy dodawać właściwie do wszystkiego, od napojów, przez desery i sałatki, aż po dania mięsne.
Izotonik
Dobrze wszystkim znany jest przepis na domowy izotonik, A teraz niech podniosą rękę te osoby, które zamiast kupować sztuczne izotoniki z masą konserwantów i sztucznych barwników robią sobie taki na co dzień…
Właśnie, mało kto taki robi, więc przypomnę ten przepis jeszcze raz : woda, miód, cytryna i odrobina soli. To wszystko! Dla mnie teraz w okresie karmienia jak znalazł 🙂
Podam jeszcze mój ulubiony przepis na słodkie batoniki:
2 łyżki oleju kokosowego
odrobina soli
gorzka czekolada (tabliczka) u mnie zawsze wedel
szklanka płatków owsianych
3 łyżki miodu
laska wanilii
5 daktyli
2-3 łyżki masła orzechowego
dobra garść orzeszków ziemnych
Wszystkie składniki oprócz czekolady i oleju kokosowego zblenduj na gładką masę. Przełóż na blachę wyłożoną papierem. Wyrównaj. Na wierzchu ułóż orzeszki ziemne. Wstaw do lodówki na dwie godziny.
Po tym czasie pokrój masę na batoniki. Czekoladę z olejem rozpuść w kąpieli wodnej. Każdy baton zanurz w czekoladzie i odłóż na blaszkę. Wstaw do lodówki na 40 minut. Gotowe 🙂
Podsumowując
Biorąc więc pod uwagę wszystkie liczne zalety miodu, nie ma najmniejszych wątpliwości, że każdy z nas powinien spożywać go jak najczęściej. Wiele osób narzeka dzisiaj na niezbyt dobre samopoczucie, brak energii czy nawracające przeziębienia. Kupujemy mnóstwo lekarstw, sztucznych witamin, zażywamy kolejne tabletki i syropy. Tymczasem dużą część z tych specyfików można by było z powodzeniem zastąpić produktem zdrowym i naturalnym, a przy tym jakże pysznym – czyli miodem!
A Ty spożywasz miód czy raczej go unikasz? Ja uwielbiam, szczególnie rzepakowy 😉
PS. Post powstał przy współpracy z firmą wcinaj miód. Jeśli chcecie zaopatrzyć się w dobrej jakości miody, to wpadajcie na ich stronę!
PS2. Zanim zrobisz pyszną potrawę z dodatkiem miodu, upewnij się, że nikt z twoich bliskich nie jest na niego uczulony 😉
uwielbiam miód, zawsze mam zapas 😉
żadne badania nie potwierdzają rewelacyjnych właściwości miodu. Niestety…
Potwierdzają, takich badań jest sporo. Wystarczy użyć wyszukiwarki Google i pokombinować z hasłami. A dla mnie najbardziej wiarygodnym badanie są mojej własne doświadczenia z jego działaniem na mnie.